Merkkilogo tabletin sisässä, jossa merkin muodostaa puhekupla, sydän ja kaari hymynaamaksi

Hyvän mielen työpaikka® -merkki

Hyvän mielen työpaikka® -merkki on kannustin, joka rohkaisee edistämään mielenterveyttä työpaikoilla. Maksuttoman Hyvän mielen työpaikka®-merkin myöntää MIELI Suomen Mielenterveys ry.

Tule mukaan

Mies ruutupaidassa istuu nojatuolissa ja katsoo Mac konetta

Mikä merkki?

Useissa organisaatioissa on oivallettu, millainen merkitys mielenterveydellä on kykyymme tehdä työtä. Ja toisin päin – miten paljon työ vaikuttaa mielenterveyteemme. Hyvän mielen työpaikka® -merkki syntyi, jotta organisaatiot rohkaistuisivat  tutkimaan, miten työpaikan toimintatavat ja rakenteet vaikuttavat työntekijöiden mielenterveyteen ja millaisilla muutoksilla työpaikasta voitaisiin rakentaa entistä mieliystävällisempi.

Hyvän mielen työpaikka -merkki haluaa auttaa ja kannustaa jokaista työpaikkaa löytämään omat keinonsa  rakentaa työpaikasta mielenterveyttä edistävä. Merkki on kehitetty MIELI Suomen Mielenterveys ry:ssä, joka on mielenterveyden edistämiseen ja kriisiauttamiseen keskittynyt asiantuntija- ja kansalaisjärjestö.

Hyvän mielen työpaikka® -merkki on:

Arviointiväline

Merkki on työkalu, joka auttaa työpaikkoja arvioimaan, miten mielenterveys huomioidaan työpaikalla, sekä suunnittelemaan, mitä tulisi vielä tehdä mielenterveyden edistämiseksi organisaatiossa.

Kannustin

Merkki rohkaisee työpaikkoja työpaikkoja kehittämään omia toimintatapoja ja rakenteitaan sellaiseksi, että tukevat ja vahvistavat koko henkilöstön mielenterveyttä.

 

Tunnustus

Merkki on tunnus työpaikoille, jotka ovat valmiita sitoutumaan henkilöstön mielenterveyden ja hyvinvoinnin suunnitelmalliseen vahvistamiseen sekä tunnustus sen eteen tehdystä työstä.

 

Merkki ei ole todiste siitä, että mielenterveysasiat ovat työpaikalla täysin kunnossa -vaan osoitus, että työpaikka on sitoutunut kehittämään ja vahvistamaan työntekijöiden mielenterveyttä.

Jokaisella työpaikalla on hyvät ja huonot puolensa

Mielenterveyttä tukevilla työpaikoilla on kuitenkin yhteisiä tunnuspiirteitä. Niissä:

  1. työntekijöillä on mahdollisuus kokea työn iloa ja -imua
  2. työyhteisön jäsenet arvostavat, luottavat ja välittävät toisistaan
  3. työntekijät jaksavat paremmin ja tuntevat yhteenkuuluvuutta
  4. tiedonkulku ja vuorovaikutus on sujuvaa
  5. päätöksenteko on avointa ja osallistavaa
  6. johtaminen on selkeää, oikeudenmukaista ja tasapuolista.

Mieliystävällisiä työpaikkoja yhdistää myös se, että

  1. ne ovat usein taloudellisesti kannattavia ja menestyviä
  2. ne sopeutuvat muita paremmin yllättäviinkin muutostilanteisiin
  3. niissä uskalletaan kokeilla ja tehdä virheitä
  4. ne haluavat kehittyä jatkuvasti

Miksi merkki?

Useissa organisaatioissa on oivallettu, miten suuri merkitys mielenterveydellä on kykyymme tehdä työtä. Ja toisin päin – miten paljon työ vaikuttaa mielenterveyteemme. Hyvän mielen työpaikka® -merkki syntyi, jotta organisaatiot rohkaistuisivat  tutkimaan, millaisia vaikutuksia työpaikan toimintatavoilla ja rakenteilla on työntekijöiden mielenterveyteen ja millaisilla muutoksilla työpaikasta voitaisiin rakentaa entistä mieliystävällisempi.

Lue lisää hyödyistä Mieli & työ -sivulla

Pitkähiuksinen nainen kännykkä kädessä puhuu, lyhythiuksinen mies nauraa pöytään nojaten ja kolmas silmälasipäinen mies lukee kirjaa

Merkin saaneita organisaatioita

iss-logo

Lakisääteiset minimikriteerit

Minimikriteerinä merkin saamiselle on, että työpaikalla huolehditaan työlainsäädännön velvoitteiden täyttymisestä. Lainsäädännössä on useita mielenterveyteen tiiviisti kytkeytyviä säännöksiä. Lue lisää

Hyvän mielen työpaikka merkki - logo, jossa puhekupla, sydän ja kaari jotka muodostavat hymiön

Askeleet mieliystävällisemmän työpaikan kehittämiseen

1. Tutki ja tutustu

Tutustukaa yhdessä kolmeen mielenterveyden edistämisen kriteeriin ja niiden yhteydessä esiteltyihin suosituksiin. Arvioikaa yhdessä, miten hyvin johtamisen, arkikäytäntöjen ja tuen tarjoamisen kriteerit ja suositukset toteutuvat työpaikallanne.

2. Arvioi ja suunnittele

Valitkaa jokaisen kriteeristön alta vähintään yksi kehittämiskohde, laatikaa kehittämissuunnitelma ja aikatauluttakaa toimet. Varmistakaa vielä, että kaikki osapuolet ovat sitoutuneet suunnitelmaan.

3. Profiloidu Hyvän mielen työpaikaksi

Täyttäkää hakulomake ja lähettäkää se eteenpäin. MIELI ry tarkastaa suunnitelman ja myöntää hyväksytyn suunnitelman lähettäneille oikeuden käyttää Hyvän mielen työpaikka®-merkkiä.

Ota meihin yhteyttä

Kerro meille kuinka voimme auttaa sinua!

Kirjoita viestisi oheiseen kenttään. Vastaamme sinulle mahdollisimman pian.

Voit myös soittaa 040 482 1534 /Kirsi Nurminen

"*" näyttää pakolliset kentät

Tule mukaan! Luo tunnus ja aloita merkin hakeminen