Mies puhuu älypuhelimella talvipuserossa kävelemässä mustalla hiekkarannalla Islannissa.

Mieli ja työ

Mielenterveys on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämään kuuluvissa haasteissa sekä työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan. (WHO 2013)

Mielenterveytemme vaikuttaa kykyymme tehdä työtä ja työ vaikuttaa mielenterveyteemme.

Kaksi naista nauravat ja keskustelevat pöydän ääressä, jossa maalaustarvikkeita

Työyhteisöjen mielenterveyttä voidaan vahvistaa

Työllä on monia mielenterveydelle myönteisiä vaikutuksia. Se rytmittää arkea, tarjoaa mahdollisuuden oppia jotain uutta ja kuulua yhteisöön. Vaatimustasoltaan sopivat työtehtävät mahdollistavat onnistumisen ja merkityksellisyyden kokemisen. Työstä saatu toimeentulo luo myös turvaa. Toisaalta työ voi myös kuormittaa mielenterveyttä. Kuormitus voi liittyä työtehtäviin, niiden organisointiin, työympäristöön tai työyhteisön toimintaan.

Mielenterveyden edistämisellä tarkoitetaan kaikkia niitä toimia, joilla vahvistetaan mielenterveyden voimavaroja ja suojataan mieltä työn kuormitustekijöiden kielteisiltä vaikutuksilta.

Mielenterveyden edistäminen kannattaa, sillä

  1. se vaikuttaa myönteisesti organisaatioiden menestykseen
  2. se on taloudellisesti järkevää
  3. siihen satsaaminen on tärkeä kilpailutekijä

Mielenterveyden edistämisen hyödyt

TEHOKKUUS: Hyvinvoivat työntekijät käyttävät työaikansa tehokkaammin. He ovat luovempia, sitoutuneempia ja parempia ratkaisemaan ongelmia. Hyvinvoivalla työyhteisöllä on myös enemmän resilienssiä eli selviytymiskyvykkyyttä, joka auttaa sopeutumaan, joustamaan ja palautumaan muutoksista ja vastoinkäymisistä.

TUOTTAVUUS: Parhaimmillaan työntekijöiden mielenterveyden voimavarojen vahvistaminen ja epäkohtiin puuttuminen lisäävät organisaation tuottavuutta ja vähentävät poissaoloja ja niistä aiheutuvia kustannuksia. Se on satsaus, jolta voi odottaa voittoa aivan kuten muiltakin investoinneilta.

KILPAILUETU: Henkilöstön hyvinvoinnin turvaaminen on organisaatioille kilpailuetu. Mielenterveyden edistäminen on merkityksellinen osa organisaation vastuullisuuspolitiikkaa. Henkilöstön mielenterveydestä huolehtiva organisaatio on houkutteleva niin asiakkaiden, sijoittajien kuin potentiaalisten työntekijöidenkin silmissä.

Tutustu peruspilareihin

Mielenterveyden edistäminen työpaikalla on kokonaisvaltaista ja pitkäjänteistä tekemistä. Tutustumalla mielenterveyden peruspilareihin saat tarkemman kuvan millaiset tekijät vaikuttavat mielenterveyteen työpaikalla.

Ota meihin yhteyttä

Kerro meille kuinka voimme auttaa sinua!

Kirjoita viestisi oheiseen kenttään. Vastaamme sinulle mahdollisimman pian.

Voit myös soittaa 040 482 1534 /Kirsi Nurminen

"*" näyttää pakolliset kentät